دوشنبه, 5 تير 1396

عنوان : بیانیه نهایی كنفرانس راهكارها و رهیافت ‌های احیاء تالاب بین ‌المللی هامون
تاريخ :
 ۱۳۹۵/۱۱/۲۰

کنفرانس راهکارها و رهیافت های احیاء تالاب بین المللی هامون که از دوشنبه 18 بهمن ماه 1395 بمدت 2 روز با حضور مدیرکل دفتر رودخانه های مرزی و منابع آب مشترک وزارت نیرو، نماینده ویژه معاون امور حقوق بین الملل وزارت امورخارجه در امور دیپلماسی آب، مدیریت و احیای تالاب های کشور، معاون استاندار سیستان وبلوچستان و فرماندار ویژه شهرستان زابل، رئیس دانشگاه زابل، مسئولان استانی، محلی و معتمدان منطقه سیستان در دانشگاه زابل آغاز بکار کرده بود با ارائه بیانیه نهایی این کنفرانس در شامگاه روز سه شنبه 19 بهمن ماه 1395 به کار خود پایان داد.

متن این بیانیه 12 بندی به شرح ذیل می باشد:

حمد و سپاس خدای بزرگ را که به ما توفیق داد تا با همدلی و همراهی برای رسیدن به یک هدف زیست‌ محیطی و مدیریتی ارزشمند، شاهد برگزاری اولین کنفرانس راهکارها و رهیافت‌های احیاء تالاب بین‌المللی هامون باشیم. همچنین با عنایت به مأموریت‌ های سند چشم ‌انداز توسعه به‌ عنوان برنامه فرادست و تأکید فراوان دولت تدبیر و امید بر حفظ و احیاء عرصه‌های طبیعی محیطی و تالاب‌ها، اکنون که فرصت مغتنم برگزاری این کنفرانس به‌عنوان گامی کلیدی در روند اجرایی شدن احیای تالاب بین‌المللی هامون در راستای برنامه مدیریت یکپارچه تالاب، در روزهای 18 و 19 بهمن‌ماه 1395 خورشیدی همزمان با دهه فجر اسلامی پیش آمده ، شرکت کنندگان ضمن تقدیر از اقدامات انجام شده موارد ذیل را به دولت محترم و مسئولین مرتبط مورد تأکید قرار می‌دهند:

1-در کنار ستاد احیاء تالاب هامون، تشکیل کارگروه ملی با اختیارات و قدرت اجرایی فراسازمانی جهت همگرایی و هماهنگی بین بخشی و تصمیم‌گیری‌های فوری در خصوص مسائل مربوط به این تالاب و آب منطقه پیشنهاد می‌گردد.

2- تسریع در روند اجرای طرح مصوب مدیریت یکپارچه تالاب بین‌المللی هامون و نظارت علمی در امور اجرایی آن توسط مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی منطقه و تأکید بر اختصاص حقابه زیستی این تالاب در شرایط مختلف رژیم آبی منطقه سیستان.

3-  با عنایت به فرامرزی بودن موقعیت تالاب بین‌المللی هامون، در جهت پیگیری حقابه تالاب بین‌المللی هامون با مشارکت سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی، حضور نماینده وزارت امور خارجه در ستاد ملی یا استانی احیای این تالاب پیشنهاد می‌گردد.

4-در راستای احیای هامون و به‌منظور بسترسازی مناسب‌ برای حضور دانشگاه­ها و نهادهای علمی پیشنهاد می­گردد دانشگاه زابل وظیفه پایش بلند مدت و ارائه راهکارهای علمی استفاده بهینه از رودخانه هیرمند را در قالب تفاهم نامه­های منعقده بین دانشگاه زابل و وزارت نیرو و پایان­نامه های دانشجویی بر عهده گیرد.

5- بر پررنگ‌تر شدن نقش رسانه‌های عمومی به‌ویژه صداوسیما، نشریات کثیرالانتشار و تخصصی و بهره‌گیری از روش‌های مؤثر فرهنگ‌سازی جهت افزایش مسئولیت‌های جامعه در مقیاس ملی و محلی نسبت به تالاب بین‌المللی هامون و جلب مشارکت آن‌ها تأکید می‌گردد.

6- بر بهره‌مندی از ظرفیت‌های سازمان بین المللی فعال در زمینه حفاظت محیط زیست و نیز سازمان­های منطقه‌ای جهت کمک به احیاء پایدار تالاب بین‌المللی هامون و ایجاد ساز و کارهای مناسب مالی و حمایت‌های بیشتر بخش خصوصی به‌منظور تسریع در اجرایی شدن روند حفظ و احیای تالاب بین‌المللی هامون تأکید می‌گردد. در این رابطه پیشنهاد می­گردد دبیر کنفرانس جهت تشکیل کارگروه­های علمی جهت تهیه و تدوین پروژه‌های زیست‌محیطی احیاء تالاب بین‌المللی هامون اقدام و با مساعدت وزارت امور خارجه در اختیار سازمان­های منطقه‌ای و بین‌المللی تأمین‌کننده منابع مالی زیست‌محیطی قرار دهد.

7- برگزاری جشنواره‌ها و نشست‌های فرهنگی، اجتماعی با مشارکت مردمی بین کشورهای ایران و افغانستان در ارتباط با تالاب بین‌المللی هامون و تقویت تبادلات اقتصادی خرد محلی بین جوامع مرزنشین ایران و افغانستان به‌منظور همگرایی و هم‌افزایی دو کشور در جهت احیا تالاب بین‌المللی هامون تأکید می‌شود.

8- ارتقاء مرکز تحقیقات زیست‌محیطی زابل به اداره کل حفاظت محیط‌زیست زابل و گسترش بخش‌های تحقیقاتی آن با توجه به نیاز منطقه.

9- ایجاد مرکز منطقه‌ای حفاظت تالاب‌های بین‌المللی هامون  با توجه به ثبت تالاب بین‌المللی هامون در کنوانسیون رامسر و لیست قرمز مونترو و ذخیره‌گاه زیست‌کره مورد توجه قرار گیرد.

10- ایجاد وبسایت جامع تالاب بین‌المللی هامون به زبان انگلیسی و فارسی، ایجاد بانک اطلاعاتی و تسهیل دسترسی به اطلاعات مربوط به این تالاب مورد توجه قرار گیرد.

11-  با توجه به رسالت پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون و تمرکز فعالیت‌های علمی و پژوهشی این پژوهشکده در منطقه سیستان، پیشنهاد می‌گردد به‌عنوان مرجع علمی و ناظر بر کلیه طرح‌های پژوهشی و امور اجرایی تالاب بین‌المللی هامون معرفی و ردیف بودجه مستقل برای آن در نظر گرفته شود و تجهیز این مرکز جهت پایش مستمر تالاب و ارائه گزارشات مورد نیاز به سایر دستگاه‌ها به‌منظور برنامه‌ریزی جامع و دقیق در اولویت قرار گیرد.

12- توسعه مدیریت پایدار بخش کشاورزی با تغییر الگوی کشت، استفاده از گونه‌های کم‌مصرف و افزایش راندمان آبیاری به‌منظور در اختیار قرار گرفتن آب بیشتر برای تالاب بین‌المللی هامون پیشنهاد می‌گردد.

تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه زابل می‌باشد.