پنج‌شنبه, 13 آذر 1399
     ۱۳۹۹/۰۷/۲۹
جهت دهیِ طرح های پژوهشی كاربردی دانشگاه در مسیر حل مشكلات منطقه ای

ارتباط و تعاملِ فعاليت های پژوهشــی با نياز ها و اولويت های جامعه و کمک به رفع مشکلات منطقه، همواره یکی از مهم ترین رویکردهای دانشگاه زابل به عنوان یک دانشگاه کارآفرین و مسئله محور بوده است. برای تحقق این هدف، معاونت پژوهشی دانشگاه تمام توان خود را در جهت تسهیل امور برای حمایت از محققین و اعضای هیات علمی و همچنین جلب توجه و حمایت بنیاد های مختلف ملی و منطقه‌ای به کار بسته است که این امر، افزایش قابل توجه طرح های برون سازمانی دانشگاه و گسترش ارتباط دانشگاه با جامعه و صنعت را در پی داشته است.

پشتوانه ی علمی و تسلط جامعِ محققان توانمند و مجرب دانشگاه زابل به معضلات منطقه سیستان؛ یکی از امتیازات بالای این دانشگاه برای در اولویت قرار گرفتن نسبت به سایر موسسات علمی و پژوهشی کشور جهت مشارکت در رفع مشکلات این منطقه به شمار می رود و دانشکده ها و پژوهشکده های این دانشگاه که با در نظر گرفتن شرایط خاص منطقه سیستان تاسیس شده اند، می روند تا سهم قابل توجهی در ارائه راه‌حل‌های عملی و عالمانه برای مدیریت مسائل منطقه‌ای به خود اختصاص دهند.
در اشاره به موفقیت های بدست آمده می توان به انتخاب سه طرح ارائه شده توسط اعضای هیئت علمی دانشگاه زابل توسط بنیاد نخبگان استان سیستان و بلوچستان اشاره کرد که این طرح ها متمرکز بر رفع مشکلات خاص منطقه است عناوین طرح های مذکور عبارتند از:

1. تعیین مهمترین کانون های بالفعل و بالقوه گرد و غبار و اولویت بندی راهکار های تثبیت خاک برای هر کانون در تالاب هامون به منظور کاهش پدیده گرد و غبار (قسمت ایرانی تالاب)؛ توسط  دکتر وحید راهداری عضو هیات علمی پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون

2.  تاثیر تنش خشکی و ماسه بادی بر برخی ویژگی‌های فیزیولوژیکی و نگهداری رطوبت خاک در رقم زیتون زرد؛ توسط مهندس محمد علی کریمات عضو هیئت علمی پژوهشکده کشاورزی

3.  پهنه بندی فرسایش پذیری آبی و بادی اراضی دشت سیستان جهت کاهش گرد و غبار؛ توسط دکتر علی شهریاری عضو هیئت علمی دانشکده آب و خاک

طبق گزارش روابط عمومی وزارت علوم تحقیقات و فناوری در زمینه بهره برداری از مزیت های استانی و جهش تولید، ۶۰ دانشگاه از سراسر کشور ضمن شناسایی مزیت های استانی خود، پیشنهاداتی را به دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم تحقیقات و فناوری ارسال کرده اند و ۳۶ پروژه نیز جهت دریافت حمایت مالی به بنیاد ملی نخبگان معرفی شده است. لازم به ذکر است طرح بهره برداری از مزیت های استانی با هدف استفاده مناسب از توان علمی دانشگاه ها و مراکز علمی در تحقق جهش تولید و بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور با تمرکز بر مزیت های نسبی استان و نیز استفاده بهینه از این توانمندی ها اجرا شده است و در این میان، طرح دانشگاه زابل در زمینه "افزایش بهره‌وری محصولات کشاورزی و استفاده از انرژی های نو" از جمله طرح های منتخب و معرفی شده توسط دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم تحقیقات و فناوری برای جلب حمایت مالی می باشد.
با عنایت به اینکه دانشگاه زابل یکی از دانشگاه‌های معین در زمینه پژوهش‌های تقاضا محور در استان است و با حمایتی که از طرح های پژوهشی برون سازمانی اعضای هیات علمی دانشگاه صورت پذیرفته است؛ در سال تحصیلی 98-99 بیش از ۱۸ طرح پژوهشی تقاضا محور برون‌سازمانی با اعتباری بیش از ۴۵ میلیارد ریال به مرحله عقد قرارداد با ادارات و سازمانهای دولتی و خصوصی رسیده و دانشگاه زابل با اتکا به توان علمی و ساختار توانمند پژوهشی خود امیدوار است ضمن افزایش همکاری ها با ادارات و سازمان های اجرایی استان سیستان و بلوچستان، به نقش خود در توسعه همه جانبه منطقه بیش از گذشته رنگ عینیت ببخشد.