پنج‌شنبه, 14 اسفند 1399
     ۱۳۹۹/۱۰/۲۷
برگزاری نشست هم اندیشی با محوریت توان افزایی و تعامل دانشگاه زابل با سازمان های مردم نهاد حوزه سیستان

نشست هم اندیشی هیات رئیسه دانشگاه زابل و دبیران سازمان ها و انجمن های مردم نهاد حوزه سیستان، با تاکید بر لزوم ارتقای توان افزایی و تعامل میان دانشگاه و سمن های فعال منطقه، روز جمعه 26 دی ماه 1399 در سالن کنفرانس مرکز همایش های آیت ا... رفسنجانی برگزار شد و نقش و جایگاه سمن ها به عنوان سرمایه های اجتماعی و نمایندگان جامعه در شناسایی مشکلات و ارائه راهکار برای توسعه ی تحولات منطقه مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.

«اراده ی جمعی برای مطالبه گری، پیش نیازِ عبور از ایستایی و ایجاد تغییر»

در ابتدای این نشست حجه الاسلام والمسلمین مهران مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در دانشگاه، با ذکر حدیثی نبوی که پویندگان راه علم آموزی و دانش اندوزی را در زمره ی صاحبان سخاوت و رفعت در پیشگاه باریتعالی قرار میدهد؛ به نگاه ویژه و توصیه ی اکید دین مبین اسلام  بر ارزش و جایگاه دانش اشاره کرد و مقام کسانی که در راه کسب علم گام برمیدارند و زکات آن یعنی نشر دانش را نیز می پردازند را از مقام آنانکه در راه خدا جهاد می کنند و به درجه شهادت می رسند برتر و والاتر برشمرد. وی عبور از ایستایی، فرسودگی و عدم تغییری که گریبانگیر سیستان امروز شده است را نیازمند همت و اراده ی جمعی برای مطالبه گری و ایجاد تغییر دانست و برای شکل گیری هرگونه مشارکت و همکاری میان نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری با سمن های فعال حوزه سیستان اعلام آمادگی نمود.

«افزایش تبادلات فکری و علمی با دانشگاه لازمه ی تخصصی شدن فعالیت سمن ها»

در ادامه آقای خواجه محمودی رئیس اداره ورزش و جوانان زابل ضمن ارائه گزارشی از فعالیت های این اداره و قریب به 20 انجمن و سازمان مردم نهاد فعال در حوزه سیستان به ویژه در یکساله ی گذشته و دوران همه گیری کرونا، ابراز امیدواری کرد که با استمرار برگزاری این نشست های هم اندیشی در آینده، بستری مناسب برای هم افزایی و بهره گیری متقابل از توانمندی های دانشگاه و نهادهای اجتماعی فراهم شود و به ارائه راهکارهای مناسب جهت فعالیت ها و تعاملات تخصصی در حوزه های مختلف منجر گردد.

« دانشگاه به عنوان محملی برای پذیرش و پرورش ایده ها و اندیشه ها؛ حمایتگرِ تمام دغدغه مندانی است که با استعداد و توان و مشارکت فعالانه ی خود، طرحِ تحقق پیشرفت و توسعه سیستان را ترسیم می کنند»

دکتر افراسیاب رئیس دانشگاه، ضمن گرامیداشت ایام غمبار دهه فاطمیه، سخنان خود را با قدردانی از جانفشانی تمام تلاشگرانی که در دوران شیوع بیماری همه گیر کرونا خالصانه خدمت کردند و از جان مایه گذاشتند آغاز نمود. سپس در شرح مختصری به معرفی دانشگاه زابل پرداخت و از آن به عنوان دانشگاهی جامع در سطح استان یاد کرد، که با 21 سال قدمت به عنوان دانشگاهی مستقل؛ تجلی دهنده ی تعهد و آینده نگری تمامی دلسوزان و مسئولانی است که سنگ بنایش را نهادند و بنا بر مقتضیات زمان خویش برای بالندگی و احداث و آبادانی اش از هیچ تلاشی فرونگذاشتند.

وی با اشاره به اینکه رسالت و نقش های تعریف شده برای دانشگاه ها با گذر زمان تغییر کرده و با عبور از تاکید صرف بر آموزش و پژوهش، به کارکردهای گوناگون اجتماعی و فرهنگی در زمان حاضر رسیده است افزود: بر مبنای بیانیه گام دوم انقلاب، گفتمان سازی و تمدن سازی به عنوان رسالت اجتماعی امروز دانشگاه ها و دانشگاهیان ترسیم شده است و دانشگاه ها را ملزم به بهره گیری از انباشت دانایی، همفکری و هم افزایی جهت ایجاد تغییر و تحول در محیط پیرامونی خود می نماید. دکتر افراسیاب از به رسمیت شناختن تضارب آرا و تحمل عقاید مختلف در کنار فرایند مطالبه گری، به عنوان ابزار توسعه و گذر از چالش های موجود یاد کرد و اظهار امیدواری نمود که با برگزاری این نشست، فصل تازه ای در مشارکت هدفمند دانشگاه به عنوان "اتاق فکر" و سازمان های مردم نهاد به عنوان "سرمایه های اجتماعی" رقم بخورد زمینه ی رسیدن به نتایج مطلوب فراهم گردد.

رئیس دانشگاه زابل گفت: دانشگاه به عنوان محملی برای پذیرش و پرورش تمامی ایده ها و اندیشه هایی است که رفع نیازهای منطقه و حصول منافع مردم را دنبال می کنند تا نهایتا آنها را به شکل یک ایده ی پردازش شده، علمی و قابل اجرا به تصمیم سازان و تصمیم گیران بالادستی انتقال دهد و رسیدن به نتایج جامع را بدون تحمیل هزینه های زمان بر و اضافی ممکن گرداند.

در ادامه دبیران شماری از سازمان های مردم نهاد حوزه سیستان نیز ضمن معرفی و تشریح فعالیت های انجام شده، به طرح نظرات و دیدگاههای خود پرداختند، طرح موضوعاتی همچون: لزوم تشکیل اتاق فکر و توانمند سازی فکری هر سازمان برای بررسی و شکل دهی به برنامه های هدفگذاری شده؛ برقراری ارتباط و تعامل موثر با سازمان ها و دستگاههای اجرایی مختلف؛ تاکید بر استفاده بیشتر از ظرفیت های تخصصی جوانان بومی در فعالیت اجتماعی؛ لزوم نگاه ویژه به جامعه جوانان منطقه از منظر آسیب های اجتماعی؛ ارتباط گیری بیشتر دانشگاه با نخبگان ایده پرداز و اجرایی کردن طرح ها و ایده های ارائه شده در دانشگاه و شهر زابل از عمده ترین موارد مطرح شده توسط دبیران سازمان های مردم نهاد حوزه سیستان در این نشست بود.

اتفاق نظر بر نگاه بلندمدت و آینده پژوهانه به مسائل منطقه و تمرکز آهنگ توسعه بر فعالیت نهادهای مردمی به عنوان حلقه ی واسط میان مردم و دستگاههای اجرایی، و نیز برنامه ریزی، همفکری و حرکت در راستای ترسیم آینده ی مطلوب در سایه ی تقویت کار جمعی و مشارکت و تعامل تمام اعضای جامعه را می توان به عنوان برایند نهایی این نشست دانست.