پنج‌شنبه, 14 اسفند 1399
     ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
روز جهانی تالاب‌ها؛ هامون حیات سیستان

دوم فوریه برابر با 14بهمن، روز جهانی تالاب‌ها (World Wetland Day) نام‌گذاری شده است. در سال ۱۹۷۱ برابر با ۱۳۴۹ خورشیدی در شهر رامسر ایران، معاهده‌ای جهانی برای حفاظت از تالاب‌ها به تصویب رسید که به «معاهده رامسر» مشهور شد و یکی از قدیمی‌ترین معاهدات محیط زیستی در جهان محسوب می شود. کنوانسیون رامسر هر ساله براساس ضرورت‌ها واولویت‌های تالاب‌های دنیا، یک موضوع کلیدی را به عنوان شعار برای روز جهانی تالاب‌ها، برای جلب توجه و افزایش آگاهی عمومی درباره ارزش تالاب‌ها، انتخاب می‌کند و شعار روز جهانی تالاب‌ها در سال 2021 «آب، تالاب و زندگی» تعریف شده است تا ضمن برجسته کردن جایگاه تالاب‌ها به عنوان یکی از منابع آب شیرین، برنامه‌ها و اقدامات احیای تالاب‌ها و توقف نابودی آن‌ها تقویت شود.

در همین راستا دکتر آجرلو رئیس پژوهشکده تالاب بین المللی هامون دانشگاه زابل در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه زابل عنوان داشت: تالاب بین‌المللی هامون مهم‌ترین اکوسیستم‌ طبیعی در منطقه شرقی ایران و مشترک با کشور افغانستان است که کارکردی مهم در کاهش ریزگردها، تنظیم آب و هوا، حفظ و تقویت تنوع زیستی، زیستگاه پرندگان مهاجر،گردشگری طبیعی، تأمین معیشت و اقتصاد جوامع محلی و سایر ذی‌نفعان دارد اما در چند دهه اخیر، عوامل طبیعی به خصوص تغییر اقلیم و خشکسالی‌ها به همراه عوامل انسانی مانند ضعف مدیریت، قوانین و مقررات نامناسب، ساختار اجرایی ناکارآمد، بی‌توجهی به مشارکت مؤثر و واقعی مردم، مسائل سیاسی و اجتماعی در کشور همسایه و غیره، تالاب بین‌المللی هامون را با مشکلات متعددی مواجه کرده است.

اقدامات و پروژه‌های متعددی توسط سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی بعضاً با مشارکت سازمان‌های بین‌المللی در راستای حفاظت و بهره‌برداری از تالاب‌ هامون انجام شده و یا در حال انجام است که علیرغم دستاوردهای ارزشمند، به دلیل عدم توجه کافی به ریشه اصلی و علت‌العلل مشکلات، عدم بهره‌گیری از دانش بومی و دیدگاه جوامع محلی به عنوان مالکین اصلی تالاب و مشارکت آگاهانه و مؤثر آنها، موفقیت مورد نظر مدیران و مردم را در پی نداشته است. بنابراین در برنامه احیای تالاب باید به گونه‌ای عمل شود تا علاوه بر دستیابی به کارکردهای زیست‌بومی تالاب، منافع جوامع محلی هم تأمین شود چراکه حفاظت و بهره‌برداری خردمندانه از ذخایر زیستی تالاب و عجین شدن وجود و سلامت تالاب با منافع اقتصادی مردم رمز موفقیت در مدیریت تالاب است.

دکتر آجرلو افزود: پژوهشکده تالاب بین‌المللی هامون از بدو تأسیس در سال 1385 تاکنون با انجام طرح‌های پژوهشی تقاضامحور برای ارائه راهکارهای عملی برای حل مشکلات تالاب، ارائه خدمات مشاوره به دستگاه‌های اجرایی، برگزاری همایش‌های علمی تخصصی درباره تالاب هامون، برگزاری کارگاه‌های آموزشی، راهنمایی و مشاوره پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی درباره تالاب، ثبت چندین اختراع، ایده و تولید محصولات فناورانه، انتشار مقالات علمی در نشریات معتبر داخلی و بین‌المللی، تألیف و ترجمه کتب تخصصی و غیره تلاش کرده است که نقش اثرگذار و کارآمدی در راستای آگاهی بخشی، مدیریت، حفاظت، و بهره‌برداری پایدار از تالاب هامون ایفا نماید.