پنج‌شنبه, 14 اسفند 1399
     ۱۳۹۹/۱۲/۰۴
مذاكرات دانشگاه زابل و وزارت نیرو جهت عقد قراردادِ «طرح رویین­ تن ­سازی سیستان»، گامی به جلو برای تعیین الگوی توسعه آینده منطقه

یکشنبه سوم اسفندماه 1399، مهندس عیسی بزرگ زاده مدیرکل دفتر رودخانه های مرزی و منابع آب مشترک وزارت نیرو با همراهی مهندس دلمرادی مدیر عامل و دکتر خندان بارانی معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای سیستان و بلوچستان، در نشست مشترکی در محل سالن شورای ساختمان ولایت، با رئیس و جمعی از مسئولین دانشگاه زابل دیدار نمودند و درخصوص زمینه ها و پیش شرط های لازم جهت عقد قرارداد «طرح رویین­ تن ­سازی سیستان» با دانشگاه، به بحث و تبادل نظر پرداختند.

مهندس بزرگ زاده در تشریح کلیات «طرح رویین ­تن ­سازی سیستان»، آن را گامی رو به جلو برشمرد که هدفش تعیینِ الگویی نوین برای توسعه ی منطقه سیستان با محوریتِ تکيه بر پتانسيل­ها و منابع داخلي خواهد بود. وی جنبه های متنوعی را برای این طرح قائل شد که از آن جمله می توان به بهره برداری از منابع آبی جدید و جایگزین؛ استفاده از فناوری برای افزایش بهره وری آب؛ ایجاد فرصت های خلق اشتغال و درآمد برای تغییر مبنای توسعه از کشاورزی به صنعت، تجارت و خدمات و نیز استفاده از ظرفیت مبادلات مرزی اشاره کرد. مدیرکل دفتر رودخانه های مرزی و منابع آب مشترک وزارت نیرو در ادامه افزود: با توجه به این که هدف این طرح ایجاد توسعه پایدار است لذا نیازمند مبنایی علمی و متقن میباشد و از این رو دانشگاه زابل با توجه به پتانسیل قابل توجه علمی و تخصصی خود می تواند به عنوان یکی از محور های اصلی جهت پیاده سازی و اجرای آن نقش آفرینی نماید و با هم افزایی علمی و بهره گیری از اندیشه ها و تجارب جوامع محلی، نخبگانی و نیز هم راستایی با دستگاه­های اجرایی، به تعریف و تعیین الگوی توسعه غیروابسته به آب در سیستان بپردازد.

دکتر افراسیاب رئیس دانشگاه زابل نیز در سخنان خود مشارکت دانشگاه در پیاده سازی طرح های مرتبط با توسعه منطقه را لازمه مقبولیت و مشروعیت بخشی به آن طرح ها از سوی جامعه هدف عنوان نمود و افزود: دانشگاه زابل با عنایت به پتانسیل ویژه ای که از لحاظ دارابودنِ شمار قابل توجهی از اعضای هیات علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی در حوزه های آب و خاک و کشاورزی از آن برخوردار است، همواره تلاش نموده تا با مدنظر قراردادن هویت جریان ساز و توسعه آفرین خود؛ با فراهم نمودن بسترهای مناسب برای شناسایی و پیاده سازی محورها و ابزارهای دیپلماسی علمی، به وظیفه ذاتی خود در توسعه آتی منطقه سیستان عمل نماید. وی از این طرح به عنوان منشأ آثار متنوع و مثبت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی یاد کرد و حمایت تمام قد و بسیج تمام امکانات علمی و ابزاری دانشگاه زابل برای تحقق آن را اعلام نمود.

در این نشست، از شناسایی محورهای مورد نیاز جهت تغییر و متناسب سازی تولید و روندهای تولیدی سیستان در انطباق با تغییر شرایط اقلیمی به ویژه شرایط و محدودیت های آبی و نیز بازشناسی پتانسیل های عظیم منطقه و تکيه بر منابع داخلي، به عنوان هدف غایی از اجرای «طرح رویین ­تن ­سازی سیستان» یاد شد و در پایان مقرر گردید که پس از بررسی جوانب مختلف طرح مذکور، قرارداد آن فی مابین دانشگاه زابل، شرکت آب منطقه ای استان و وزارت نیرو در آینده ای نزدیک و پس از تعیین تعهدات و خدمات پژوهشی، مطالعاتی و مالی طرفین، منعقد گردد و برونداد اولیه ی آن نیز برگزاری «همایش رویین­ تن­ سازی سیستان» در بهار 1400 خورشیدی باشد.