پروژه باستان‌شناسی به‌منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه‌های ینگه قلعه بجنورد توسط دانشگاه زابل انجام شد

۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۹:۴۳ کد : ۱۰۶۷ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۴۵۵
پروژه باستان‌شناسی به‌منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه‌های ینگه قلعه بجنورد توسط دانشگاه زابل انجام شد

برنامه میدانی گمانه زنی برای تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه های ینگه قلعه با پشتیبانی مالی اداره  کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان خراسان شمالی و با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور به سرپرستی رضا ناصری، عضو هیات علمی گروه باستان‌شناسی دانشکده هنر و معماری دانشگاه زابل در قالب طرح برون سازمانی انجام شد.
تپه های ینگه قلعه مشتکل از دو برجستگی کوتاه و بزرگ معروف به ینگه قلعه 1 و 2 است که بر اساس مستندات موجود در بردارنده شواهدی از هزاره اول قبل از میلاد هستند. در سطح هر دو محوطه مواد فرهنگی نوع دهستان و نوعی سفال منقوش مربوط به هزاره اول پیدا می شود. فرهنگ دهستان در عصر آهن در شمال شرق ایران در منطقه وسیعی از کرانه های شرقی دریای مازندارن تا مناطق غربی خراسان شمالی شکوفا بوده و معیشت مبتنی بر کشاورزی و دامپروری داشته است.
در این برنامه میدانی 20 گمانه آزمایشی در بخش های مختلف تپه های ینگه قلعه باز شد که نشان داد این اثر روی برآمدگی های طبیعی حاشیه دشت بجنورد شکل گرفته و احتمالاً به گروه های کوچرو با استقرار موقت تعلق داشته است.
تپه های ینگه قلعه از یک سو به دلیل شخم سطحی اراضی در دهه های گذشته و از سوی دیگر به دلیل قرارگیری در محدوده شهر بجنورد در معرض تخریب قرار گرفته و حفریات غیرمجاز نیز آسیب هایی به آن وارد نموده است. هدف اصلی برنامه میدانی تعیین حدود و میزان گسترش بقایای باستان شناختی در تپه های ینگه قلعه است که به تدوین یک برنامه حفاظتی و تهیه راهبرد پژوهشی برای آینده اثر کمک خواهد کرد. تپه های ینگه قلعه در سال 1386 با شماره 21224 و 21106 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
دکتر ابوالفضل حیدری رئیس دانشکده هنر و معماری دانشگاه زابل خاطر نشان نمود که این دانشکده در زمینه حفظ و اعتلای میراث فرهنگی به خصوص باستان شناسی منطقه و کشور همواره کوشا بوده و اقدامات زیادی را به انجام رسانیده است. در ادامه امیداوریم با فعال نمودن مرکز باستان شناسی دانشکده هنر و معماری شاهد نقش آفرینی بیشتری در زمینه میراث فرهنگی و باستان شناسی در سطح منطقه، ملی و بین المللی باشیم.
دکتر مجید عرفانیان معاون پژوهش و فناوری دانشگاه زابل افزود: ایجاد زمینه‌ی تحقیقاتی به‌وسیله‌ی همکاری با بخش‌ها و ارگان‌های دیگر کشور از طریق پروژه‌های برون دانشگاهی و حمایت از پژوهشگران از اهداف این معاونت بوده است و در زمینه مطالعات باستان شناسی دانشگاه زابل به عنوان یکی از موفق‌ترین دانشگاه‌ها در زمینه همکاری با ادارات میراث فرهنگی کشور، اقدامات بسیاری به انجام رسانده است. ایشان افزود تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه های ینگه قلعه بجنورد با اهداف متعدد پژوهشی انجام شد. 
 


( ۴ )

نظر شما :