چاپ مقالهای در مورد بررسی انتقال ویروس تب دنگی توسط عضو هیات علمی دانشگاه زابل در مجله معتبر Scientific Reports

این مطالعه، بر اساس ارائه یک مدل ریاضی برای بررسی دینامیک انتقال ویروس تب دنگی و ارائهی راهکارهایی در جهت مهار و عدم گسترش آن به سایر نقاط جهان میباشد.
تب دنگی یک بیماری ویروسی است که عمدتاً در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری شایع و از طریق نیش پشههای آلوده از جنس آئدس منتقل میشود. نوع خفیف آن با تب و علائم شبه آنفولانزا و نوع شدید، آن منجر به خونریزی شدید، اُفت فشار خون و حتی مرگ میشود.
این مدل با استفاده از دادههای مربوط به موارد ابتلا به تب دنگی در کشور نپال طی سال 2022 و بازهی زمانی 2004 تا 2022 و با روش حداقل مربعات تنظیم شده است. نتایج تحلیل حساسیت نشان میدهد که نرخ بهبودی افراد آلوده بدون علائم بیماری و نرخ مرگ و میر طبیعی پشهها تاثیر منفی بر عدد مولد پایه دارند، در حالی که نرخ گزش پشهها، نرخ تولید مثل آنها و احتمال انتقال ویروس از پشهی آلوده به انسان اثر مثبتی بر این شاخص دارند. همچنین پیشبینیهای انجام شده با استفاده از مدل نشان میدهد که تا سال 2030، ، علی رغم اینکه انتظار میرود جمعیت پشههای آلوده افزایش یابد تعداد بیماران بستری در بیمارستانها، کاهش خواهد یافت. علاوه بر این، در این مطالعه تأثیرات اقتصادی و روانی بیماری تب دنگی بر بیماران بستری شده در بیمارستان نیز مورد بررسی قرار گرفت. یافتههای این تحقیق میتواند در تدوین استراتژیهای کنترلی مؤثر و بهبود سیاستهای بهداشت عمومی برای مقابله با شیوع تب دنگی مورد استفاده قرار گیرد.
این تحقیق با همکاری اساتیدی از دانشگاه فردوسی مشهد و دانشگاه زابل به صورت مشترک در قالب رسالهی دکتری آقای حسین غلامی به استاد راهنمایی مشترک دکتر مرتضی گچ پزان و دکتر مجید عرفانیان انجام گردیده است.
برای دسترسی به مقاله از لینک زیر استفاده نمایید:
نظر شما :