آغاز جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه زابل؛ گامی راهبردی در مسیر بین‌المللی شدن

۲۵ بهمن ۱۴۰۴ | ۰۸:۴۴ کد : ۲۲۴۹ اخبار دانشگاه
تعداد بازدید:۵۹۴
آغاز جذب دانشجویان خارجی در دانشگاه زابل؛ گامی راهبردی در مسیر بین‌المللی شدن

در پی صدور مجوز رسمی پذیرش دانشجویان بین‌المللی، روابط عمومی دانشگاه در گفت‌وگویی با رئیس دانشگاه، ابعاد مختلف این دستاورد، پیشینه بین‌المللی دانشگاه و مزیت‌های منطقه‌ای آن را بررسی کرده است.

روابط عمومی: آقای دکتر، لطفاً بفرمایید این مجوز در چه چارچوبی صادر شده و چه اهمیتی برای دانشگاه دارد؟

رئیس دانشگاه: این مجوز بر اساس ضوابط و آیین‌نامه‌های وزارت علوم و پس از بررسی‌های تخصصی در کارگروه جذب و پذیرش دانشجویان بین‌المللی صادر شده است. طبق ابلاغ رسمی، دانشگاه ما مجاز به ادامه و توسعه فعالیت در حوزه جذب دانشجویان غیرایرانی در مقاطع مختلف تحصیلی شده است که این موضوع گامی مهم در مسیر بین‌المللی‌سازی و ارتقای جایگاه علمی دانشگاه محسوب می‌شود.

روابط عمومی: ظرفیت پذیرش دانشجویان بین‌المللی دانشگاه چگونه تعیین شده است؟

رئیس دانشگاه: ظرفیت پذیرش بر اساس شاخص‌های ارزیابی مصوب و توان اجرایی دانشگاه تعیین شده است. در این چارچوب، دانشگاه مجاز به پذیرش ۴۷۱ دانشجو در مقطع کارشناسی، ۲۰۶ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و ۵۲ دانشجو در مقطع دکتری است. در کنار این ظرفیت‌ها، دانشگاه موظف به فراهم‌سازی زیرساخت‌های آموزشی، رفاهی، فرهنگی و کنسولی، تأمین خوابگاه، هماهنگی‌های مربوط به روادید تحصیلی و اقامت و اخذ مجوزهای لازم پیش از ورود دانشجویان بین‌المللی است.

روابط عمومی: آیا دانشگاه پیش از صدور این مجوز نیز در مسیر بین‌المللی شدن فعال بوده است؟

رئیس دانشگاه: بله، رویکرد بین‌المللی دانشگاه محدود به این مجوز نیست و حاصل یک روند مستمر و برنامه‌ریزی‌شده است. حضور اعضای هیئت علمی برجسته از جمله دانشمندان یک و دو درصد برتر جهان، برخورداری از نشریه علمی بین‌المللی نمایه‌شده در پایگاه‌های معتبر Q1 و Scopus، انعقاد تفاهم‌نامه‌های علمی و آموزشی بین‌المللی و برگزاری همایش‌ها و رویدادهای علمی بین‌المللی از جمله اقدامات شاخص دانشگاه در این مسیر بوده است.

همچنین دانشگاه به‌تازگی موفق به تبادل دانشجو و استاد با دانشگاه‌های ایتالیا شده که هم‌اکنون در مرحله اجرایی قرار دارد و این تبادلات علمی در سال پیشِ رو به‌صورت عملیاتی انجام خواهد شد. تمامی این اقدامات در کنار آماده‌سازی زیرساخت‌ها، توسعه خدمات بین‌الملل، راه‌اندازی وب‌سایت دو‌زبانه (در آینده چندزبانه) و پیگیری‌های اداری مستمر، زمینه صدور این مجوز را فراهم کرده است.

روابط عمومی: با توجه به همسایگی دانشگاه با کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان و نیز مجاورت با کشورهای حاشیه خلیج فارس، بین‌المللی شدن دانشگاه چه مزیت‌هایی می‌تواند به همراه داشته باشد؟

رئیس دانشگاه: موقعیت جغرافیایی دانشگاه یک مزیت راهبردی و کم‌نظیر در مسیر بین‌المللی‌سازی است. همسایگی با افغانستان و پاکستان و دسترسی مناسب به کشورهای حاشیه خلیج فارس، ظرفیت بالایی برای جذب دانشجویان بین‌المللی از این کشورها فراهم می‌کند؛ کشورهایی که هم از نظر فرهنگی و زبانی قرابت‌هایی با ایران دارند و هم به آموزش عالی با کیفیت و مقرون‌به‌صرفه علاقه‌مند هستند.

این امر می‌تواند به افزایش جذب دانشجوی خارجی، ارزآوری پایدار برای دانشگاه و منطقه، تقویت تعاملات علمی و فرهنگی، و گسترش دیپلماسی علمی جمهوری اسلامی ایران منجر شود. دانشگاه‌ها در جهان امروز صرفاً مراکز آموزشی نیستند، بلکه بازیگران فعال در دیپلماسی علمی و فرهنگی محسوب می‌شوند و دانشگاه ما با تکیه بر ظرفیت‌های علمی، انسانی و منطقه‌ای خود می‌تواند نقش مؤثری در این عرصه ایفا کند.

 

روابط عمومی:  د‌ر پایان، نقش و وظیفه دانشگاهیان اعم از اعضای هیئت علمی، کارکنان و دانشجویان در اجرای درست برنامه پذیرش دانشجویان بین‌المللی چیست و این موضوع چه پیامدهایی می‌تواند برای دانشگاه، منطقه و کشور داشته باشد؟

رئیس دانشگاه:  بین‌المللی شدن دانشگاه صرفاً یک تصمیم اداری یا آموزشی نیست، بلکه یک فرایند چندبعدی علمی، فرهنگی و اجتماعی است که موفقیت آن در گرو همراهی همه ارکان دانشگاه است. اعضای هیئت علمی با حفظ کیفیت آموزش و پژوهش، انتقال تجربه علمی و تعامل حرفه‌ای، کارکنان با تسهیل امور اداری و ایجاد فضای امن و محترمانه، و دانشجویان با رفتار مسئولانه و تعامل فرهنگی سازنده، همگی نقش تعیین‌کننده‌ای در موفقیت این مسیر دارند.  دانشجویان بین‌المللی می‌توانند در کنار بهره‌مندی از برنامه‌های علمی دانشگاه، به سفیران فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و منطقه سیستان و بلوچستان تبدیل شوند. در مجموع، بین‌المللی شدن دانشگاه نتیجه هم‌افزایی ظرفیت‌های علمی، زیرساختی، مدیریتی و موقعیت ژئوپلیتیکی دانشگاه است و ما امیدواریم این مسیر در سال‌های آینده با قدرت بیشتری ادامه یابد.


( ۵ )

نظر شما :