تولید گیاه دارویی مورینگا در مجتمع کشت بافت تجاری دانشگاه زابل

۰۷ آذر ۱۴۰۲ | ۰۷:۱۲ کد : ۶۲۸ اخبار دانشگاه
تولید گیاه دارویی مورینگا در مجتمع کشت بافت تجاری دانشگاه زابل

به گزارش روابط عمومی دانشگاه زابل تکثیر گیاه دارویی مورینگا از طریق تکنیک کشت بافت به مرحله تجاری و فروش رسید. این گیاه برای تامین غذایی انسان و دام، تولید انواع داروهای مسکن و ضد درد، کرم‌های زیبایی و بهداشتی، رنگ آمیزی، تولید کمپوست و کودهای گیاهی کاربردهای زیادی دارد. روغن امگا موجود در بذر ارزش این گیاه را در صنایع مختلف غذایی و بهداشتی بالا می‌برد. این گیاه که بومی کشور هندوستان بوده در مناطق گرمسیری ایران مانند جنوب سیستان و بلوچستان، هرمزگان نیز پراکنش دارد. راه‌های تکثیر این گیاه از طریق قلمه و بذر می‌باشد. اما کمبود پایه مادری مناسب جهت تکثیر از طریق قلمه و احتمال تفرقه ژنتیکی از طریق تکثیر بذری از مشکلات مهم پیش‌رو می‌باشد. هم اکنون مجتمع تجاری کشت بافت دانشگاه زابل موفق به فرمولاسیون و راه‌اندازی  تکثیر و تولید این گیاه در سطح وسیع  و در شرایط کنترل شده گردیده است.  همچنین در پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه نیز انواع پماد و کرم‌های بهداشتی و درمانی از قسمت‌های مختلف این گیاه به مرحله تولید رسیده است.

در شرایطی که منطقه سیستان از کمبود منابع آبی در مضیقه می‌باشد اجرای این پروژه و تغییر در الگوهای کشت سنتی کمک موثری به بهره‌وری موثرتر از منابع آبی و تامین امنیت غذایی منطقه خواهد داشت. مجتمع کشت بافت تجاری دانشگاه زابل با ظرفیت تولید ۲۰۰ هزار نمونه برای تحقق اهداف تولید گیاهان با ارزش دارویی، غذایی و اقتصادی تجهیز و راه‌اندازی گردیده است. این مجتمع شامل ۵ فضای مجهز شامل سالن ساخت محیط کشت، فضای استریلیزاسیون، سالن کشت استریل، سالن نگهداری نمونه‌های استریل و سالن سازگارسازی گیاهان تولید شده می‌باشد. هم اکنون این مجتمع  با امکانات مجهز آماده بستن قرارداد برای تولید گیاه دارویی مورینگا و یا گیاهان با ارزش اقتصادی بالا با بخش‌های خصوصی یا سایر سازمان‌ها و ارگان‌های دولتی می‌باشد.

1- کشت استریل

2- مکان نگهداری کشت‌های استریل